Мы ўжо напалову беларусы

Зiгуля, Н. Мы ўжо напалову беларусы : трынаццаць гадоў таму магілёўскія грузіны аб’ядналіся ў суполку / Нэлi Зiгуля // Звязда. — 2016. — 1 чэрвеня. — С. 6.

Важа Шэпіяшвілі добра памятае, як гэта было, бо ўсімі арганізацыйнымі пытаннямі займаўся непасрэдна. Кансультаваўся з маскоўскімі землякамі і гродзенскімі, якія першымі ў Беларусі стварылі суполку. Магілёўская «Іберыя», дарэчы, з’явілася крыху раней, чым мінскія «Мамулі».

Родам Важа з усходняй Грузіі, з горада з прыгожай назвай Кварэлі — радзімы заснавальніка грузінскага тэатра Котэ Марджанішвілі і расійскага генерала, удзельніка каўказскай вайны Мікалая Чаўчавадзе. Але ён так даўно жыве ў Магілёве, што напалову стаў ужо беларусам. У прамым і пераносным сэнсе. Менавіта тут ён сустрэў сваю будучую жонку, тут нарадзіліся яго дачка і сын. Без роднай Грузіі, прызнаецца, сумна, але калі доўга там затрымліваецца, пачынае цягнуць у Беларусь.

У Магілёў Важа прыехаў яшчэ ў 80-я гады, калі ніякага размежавання паміж краінамі не было — існаваў агульны для шматлікіх народаў Савецкі Саюз. Скончыў з адзнакай прафесійнае вучылішча ў Тэлаві і як найлепшы атрымаў накіраванне ў Магілёўскі машынабудаўнічы інстытут (цяпер Беларуска-Расійскі ўніверсітэт).

Тут ён стаў дыпламаваным інжынерам-механікам зварачнай вытворчасці. Сёння яго з Магілёвам звяз- вае не толькі сям’я, але і бізнес. Некалькі гадоў таму на скрыжаванні вуліцы Астроўскага і Пушкінскага праспекта ён адкрыў рэстаран «Міміно». Менавіта тут можна паспытаць сапраўдныя грузінскія стравы — хінкалі, шашлыкі, хачапуры.

— Запрашалі кухараў з Грузіі, каб паказалі, як правільна гатаваць нацыянальныя стравы. Па кнігах гэ­таму не навучышся. Трэба сачыць за маніпуляцыямі рук, як правільна раскатаць цеста, які сыр выбіраць. Цяпер наш беларускі кухар нядрэнна спраўляецца са сваімі абавязкамі, — кажа гаспадар.

Фірменная страва — «Агні Міміно». Свіныя рэбры марынуюцца ў кетчупе з мёдам, пры падачы паліваюцца каньяком і падпальваюцца. Кліенты ў захапленні!

Сам Важа ў захапленні ад беларускіх калдуноў і дранікаў. Але як сапраўдны грузін вельмі любіць мяса. У Беларусі яно нядрэннае, але грузінскае зусім іншае на смак. Маўляў, грузінскія свінні ў гарах ходзяць, сілкуюцца натуральнымі каштанамі. Наогул грузіны вельмі добра разбіраюцца ў ежы, маюць добрую культуру ўжывання спіртных напояў. Гарэлка, напрыклад, не лепшы варыянт, бо адразу ж б’е ў галаву. Іншая справа віно. «Каб беларуская бяседа была больш доўгай і сапраўды вясёлай, трэба шмат добрага грузінскага віна», — усміхаецца ён.

А яшчэ грузіны заўсёды падкрэсліваюць сваю гасціннасць. «Для нас госць — гэта святое, — кажа Важа. — Памятаеце, як казаў Аляксандр Рыгоравіч, калі прыязджаў у Грузію: «Мяне ніхто яшчэ так не прымаў, як тут». Упэўнены, што зносіны паміж нашымі народамі будуць толькі паляпшацца, бо мы адчуваем сябе ў Беларусі як дома. Тым больш што ў Грузіі неўзабаве адкрыецца беларускае пасольства».

У Магілёве прадстаўнікоў гэтай нацыянальнасці няшмат, але без іх удзелу не абыходзіцца ніводнае свята горада. Дыяспара на працягу 11 гадоў з’яўляецца спонсарам конкурсу «Міс універсітэта» МДУ імя А. Куляшова. А яшчэ культуру Грузіі добра рэкламуе магілёўскі вакальны ансамбль «Сіхварулі», які быў створаны з народнага вакальнага ансамбля «Сустрэча» і працуе на базе Цэнтра творчасці дзяцей і моладзі «Натхненне». Летась калектыў адзначыў сваё 40-годдзе. «Сіхварулі» будзе прадстаўляць Грузію на фестывалі нацыянальных культур у Гродне.

Калектыў адметны тым, што спявае на розных мовах. На фестывалі нацыянальных культур у розныя часы прадстаўляў яўрэяў, палякаў, цяпер вось грузінаў.

— Спяваць на грузінскай мы пачалі з лёгкай рукі харэографа Георгія Квасціяні. Гэта ён падказаў, што ўключыць у рэпертуар і дапамог з вымаўленнем. Вось ужо тройчы мы становімся лаўрэатамі гэтага фестывалю як грузіны, — кажа кіраўнік калектыву Алена Цітова.

У Гродне прагучаць папулярныя грузінскія песні «Арго», «Суліко», «Тбілісо» і іншыя ў выкананні Наталлі Матавілкінай, Алесі Цімашчук, Кацярыны Костусевай. Аранжыроўкі для музыкі зрабіў Андрыян Іваноў — сын вядомага магілёўскага музыканта, дырыжора, заснавальніка аркестра народных інструментаў Магілёўскай філармоніі, які сёння носіць яго імя, Леаніда Іванова. Адрозніць магілёўскіх спявачак ад сапраўдных грузінак будзе немагчыма. Бо тая ж постаць, тыя ж галасы, нарэшце, нават тыя ж касцюмы. Дарэчы, іх салісткі шылі сваімі ж рукамі.